Ajankohtaista

Professoriliiton lausunto sivistys- ja tiedejaostolle valtion talousarviosta vuodelle 2024

Professoriliitto kannattaa vuoden 2024 lisärahoituksen kohdistamista pysyvästi Suomen Akatemian tutkimushankevaltuuteen tässä vaiheessa Tutkimuksen lippulaivojen kautta. Liitto on tyytyväinen EU-hankkeiden kansallisen vastinrahoituksen kattamisesta, sillä se lisää EU-rahoituksen hakumahdollisuuksia yliopistojen taloutta rasittamatta. Tutkijankoulutuspilottiin ehdotetaan lisättäväksi 40 miljoonaa euroa vuodelle 2024. Professoriliitto edellyttää, että yliopistot palkkaavat uutta professorikuntaa ja että tutkijankoulutuspilotin kautta tulevaa rahoitusta kohdennetaan myös ohjaukseen, esimerkiksi…

EU-sopimus rajat ylittävästä etätyöstä on tullut voimaan

Eläketurvakeskuksen tiedote 30.6.2023 Osa EU-maista on tehnyt keskenään rajat ylittävää etätyötä koskevan sopimuksen, joka tuli voimaan 1.7.2023. Suomi on mukana sopimuksessa. Etätyösopimuksen mukaan säännöllisesti etä- ja läsnätyötä kahdessa EU-maassa tekevä työntekijä voidaan tietyin edellytyksin vakuuttaa oman asuinmaan sijaan työnantajan kotimaassa. Etätyösopimuksen mukaan työntekijä voi tehdä lähes puolet työajastaan etätyönä kotimaassaan ja puolet työnantajan kotimaassa niin,…

TKI-osaajapulaan tarvitaan ratkaisuja – liittojen yhteiskannanotto

TKI-osaajapulaan tarvitaan ratkaisuja: tohtorikoulutuksen kehittämisestä tulee tehdä hallituksen kärkihanke Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry, Professoriliitto ry, Sivistystyönantajat ry, Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI ry, Tekniikan akateemiset TEK, Tieteellisten seurain valtuuskunta ja Tieteentekijät ry toivovat yhteiskannanotossaan hallituksen budjettiriihestä päätöksiä, jotka tukevat aidosti Suomen TKI-tavoitteiden toteutumista. Suomen laajeneva TKI-toiminta edellyttää osaajapulaan vastaamista ja erityisesti riittäviä panostuksia tohtoreiden kouluttamiseen. Suomessa…

Professoriliiton lausunto ehdotuksesta uudeksi valtioneuvoston asetukseksi tutkimus- ja innovaationeuvostosta

Professoriliitto kannattaa tutkimus- ja innovaationeuvoston roolin vahvistamista tutkimus- ja innovaatiopolitiikan johtamisessa ja koordinoinnissa sekä TKI-rahoituslain ja rahoitussuunnitelman toimeenpanon seurannassa ja yhteensovittamisessa ehdotuksessa esitetyllä tavalla. Liitto korostaa kansallisten strategisten valintojen valmistelussa avoimuuden ja tiedeyhteisön sekä sidosryhmien osallistamisen tärkeyttä. Professoriliitto pitää tärkeänä, että tutkimus- ja innovaationeuvostoa johtaa pääministeri. Liiton näkemyksen mukaan neuvostossa tulisi olla enemmän kansainvälisesti ansioituneita…

Työryhmä valmistelemaan EU- ja ETA-maiden ulkopuolisten opiskelijoiden lukuvuosimaksujen korottamista

Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedote 22.8.2023 Opetus- ja kulttuuriministeriö on asettanut työryhmän, jonka tehtävänä on valmistella EU- ja ETA-maiden ulkopuolisten korkeakouluopiskelijoiden lukuvuosimaksujen korottamista. Työryhmältä odotetaan myös ehdotuksia lainsäädännöksi, jolla estetään lukuvuosimaksujen kiertämistä ja palautetaan käyttöön korkeakoulujen hakemusten käsittelymaksut. Työ perustuu pääministeri Orpon hallitusohjelman kirjaukseen ”hallitus etenee kohti EU- ja ETA-maiden ulkopuolisten opiskelijoiden lukukausimaksujen täyskatteellisuutta”. Työryhmän tulee…

Yliopistojen rahoitusmalli -webinaarisarja loka-marraskuussa 2023

Professoriliitto järjestää Yliopistojen rahoitusmalli -webinaarisarjan syksyllä 2023. Webinaarien ajankohdat ovat 4.10., 11.10. ja 10.11. Sarjan webinaarit: Yliopistojen rahoitus ja kannustimetkeskiviikko 4.10. klo 14–15Hannu Vartiainen, mikrotalousteorian professori, Helsingin yliopisto OKM:n korkeakoulujen ohjauksen ja rahoitusmallin arvioinnin keskeiset tuloksetkeskiviikko 11.10. klo 14–15Kimmo Halme, Senior Partner, 4Front Oy Paneelikeskustelu: Yliopistojen rahoitusmallin uudistaminenperjantai 10.11. klo 14–15Ulla Mäkeläinen, opetusneuvos, OKMJussi Kivistö,…

Korkeakoulujen ohjauksen ja rahoituksen kansainvälinen arviointi on julkaistu

Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedote 16.6.2023 Opetus- ja kulttuuriministeriön tilaaman arvioinnin tavoitteena oli selvittää, miten ministeriön tulisi kehittää korkeakoulujen ohjausta ja rahoitusta muuttuvassa toimintaympäristössä, jotta se voisi parhaalla mahdollisella tavalla parantaa korkeakoulujen laatua ja vaikuttavuutta. Tiedonkeruusta, kyselyistä, haastatteluista ja kansainvälisestä vertailusta koostuneen arvioinnin toteuttivat Technopolis Group ja 4Front. Arvioinnin loppuraportti julkaistiin 16. kesäkuuta. – Arviointi tarjoaa…

Professoriliitto: Yhteiskunnan menestys on riippuvainen tieteellisen tutkimuksen ja koulutuksen kansainvälisestä kilpailukyvystä

Yhteiskunnan menestys on riippuvainen tieteellisen tutkimuksen ja koulutuksen kansainvälisestä kilpailukyvystä. Kaikilla pitää olla mahdollisuus kouluttautua, ja yliopistokoulutuksen pitää jatkossakin olla pääsääntöisesti maksutonta. Yliopistojen opetus perustuu tutkimukseen, ja tutkimuksen tason noustessa myös koulutuksen taso kohoaa. Kansainvälisten tutkintojen poistaminen korkeakoulujen rahoitusmallista käytännössä leikkaisi korkeakoulutuksen rahoitusta 80 M€/vuosi. Leikkauksen kompensoiminen vaatisi lukukausimaksujen nostamista samalla summalla, toisin sanoen lukukausimaksujen…

Professoreiden rekrytointikäytäntöjä tulee kehittää

Työtuomioistuin on tänään antamassaan tuomiossa (H45/2023) todennut, että tenure track -urapolkujärjestelmä voi yksittäistapauksessa muodostaa työsopimuslaissa tarkoitetun perustellun syyn solmia työsopimus määräaikaisena. Järjestelmää ei työtuomioistuimen mukaan voi siten pitää sellaisenaan työsopimuslain vastaisena. Lainmukaisuus on ratkaistava tapauskohtaisesti työlainsäädännön periaatteiden mukaisesti ottaen huomioon alan luonne ja sen erityistarpeet sekä yliopistoissa tehtävän työn erityispiirteet. Työtuomioistuimen mukaan on erityisesti kiinnitettävä…