HTK-prosessi työntekijän näkökulmasta

Kirjoittanut

Leevi Mentula

Kommentit (0)

Kaikki tieteellinen tutkimus tulee tehdä hyvän tieteellisen käytännön (HTK) edellyttämällä tavalla. Mahdollinen hyvän tieteellisen käytännön loukkaus voi tulla ilmoituksesta tutkittavaksi menettelyssä, johon sisältyy julkisen vallan käyttöön viittaavia elementtejä.

Julkisen vallan käytöstä tulee Suomen perustuslain hallinnon lainalaisuuden periaatteen mukaisesti säätää lailla. HTK-loukkauksien toteamisesta tai seuraamusjärjestelmästä ei ole kuitenkaan lailla säädelty. Lainsäädännön tarve olisi syytä selvittää.

Yliopistolaki

Yliopistolain 2 §:n 2 momentin mukaan: Yliopistojen tulee järjestää toimintansa siten, että tutkimuksessa, taiteellisessa toiminnassa, koulutuksessa ja opetuksessa varmistetaan korkea kansainvälinen taso eettisiä periaatteita ja hyvää tieteellistä käytäntöä noudattaen.

Yliopistolaki velvoittaa yliopistot noudattamaan hyvää tieteellistä käytäntöä. Laissa tai sen esitöissä ei kuitenkaan tarkemmin määritellä, mitä hyvällä tieteellisellä käytännöllä tarkoitetaan. HTK-prosessiin ei sisälly sanktiojärjestelmää. HTK-prosessin lopputuloksena ei ole esim. tutkimusvilppiin ”syyllistyneen” henkilön irtisanominen tai muut kurinpitotoimet.

Lakitasoisesti ei ole lainkaan arvioitu, onko HTK-prosessi yhteensopiva muun oikeusjärjestyksen kanssa ja että menettelyn kohteena olevan/olevien henkilön/henkilöiden oikeusturva on taattu.

TENK:n antama HTK-ohje

HTK-ohje on laadittu yhdessä suomalaisen tiedeyhteisön kanssa. Suomessa tutkimusetiikkaa koskeva toiminta on vuodesta 1991 alkaen järjestetty opetus- ja kulttuuriministeriön (aiemmin opetusministeriö) alaisuudessa.

”Tieteelliseen tutkimukseen liittyvien eettisten kysymysten käsittelyä ja tutkimusetiikan edistämistä varten on opetusministeriön yhteydessä tutkimuseettinen neuvottelukunta”.

Voimassa olevassa HTK-ohjeessa 2023 yliopisto tai muu ohjeeseen sitoutunut suomalainen tiede- ja tutkimusyhteisö vie itse koko prosessin läpi.

HTK-prosessi on kolmivaiheinen:
1) kirjallinen ilmoitus ja vireillepano,
2) esiselvitys ja
3) varsinainen tutkinta

Organisaation ylin johtaja vastaa HTK-prosessin noudattamisesta ja päätöksenteosta koko prosessin ajan.

TENK:iltä voi varsinaisen prosessin päätyttyä pyytää lausuntoa, 30 vrk määräajassa. Lähtökohtaisesti prosessi käydään siis kokonaan omassa yhteisössä.

HTK-prosessi julkisen vallan käyttöä?

HTK-prosessissa on kyse sen ulkopuolisen ilmoitukseen tai organisaation omaan ilmoittamiseen perustuvasta hallinnollisen asian käsittelystä ja ratkaisemista. Käytännössä henkilöä ja tämän toimia selvitetään jälkikäteisesti. Perimmäiseltä luonteeltaan tämä ei poikkea siitä, kun esim. poliisi suorittaisi esitutkintalain tarkoittamaa esitutkintaa. Oikeusjärjestyksessä ei ole yksiselitteistä tai täsmällistä toimivaltasääntelyä HTK-ohjetta tai HTK-prosessia koskien. Prosessin lopuksi todetaan syytetyn joko syyllistyneen tekoon tai syyttömyyden säilyttävään lopputulokseen, seuraamuksia ei määrätä.

Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta

Yliopiston ja TENKin toiminnassa noudatetaan julkisuuslakia. Näin ollen TENK:lle tai yliopistolle lähetettävät asiakirjat, esimerkiksi HTK-prosessiin liittyvät päätökset ja lausuntopyynnöt, tulevat julkisiksi heti, kun TENK/yliopisto on ne saanut. Viranomaisen laatimat asiakirjat, esimerkiksi lausunnot, tulevat julkisiksi, kun viranomainen on tehnyt asiassa päätöksen tai muuten käsitellyt asian loppuun. TENK tai yliopisto ei kuitenkaan julkaise kyseisiä asiakirjoja.

HTK verrattuna työsopimuslain mukaisiin toimiin

HTK-prosessi on julkinen. Työsopimuksen irtisanominen tai muu siihen liittyvä prosessi jää vain työnantajan tietoon sillä poikkeuksella, että KHO:n mukaan professorin irtisanomista koskeva, yliopiston professorin tehtävien hoitamista koskeva irtisanomisilmoitus on kuitenkin julkinen asiakirja. Käytännössä kuulemiset ym. voivat olla hyvin samankaltaisia ja samansisältöisiä, mutta vain HTK-prosessista voi tietopyynnöllä saada asiakirjat tilattua. Työnantaja voi käynnistää prosesseja rinnakkain.

HTK ja julkisuus

Tutkinta voi ulottua tutkimussuunnitelmiin ja muihin keskeneräisiin ja julkaisemattomiin aineistoihin. Aineistossa voi olla suuri määrä viestinvaihtoa sisältäen henkilötietoja ja muita arkaluonteisia tietoja. Osapuolilla on oikeus vedota asiassaan rajoituksetta kaikkeen materiaaliin, mitä saatavilla on. HTK-prosessissa käsitellään siten arkaluonteisia tietoja, jotka ovat lain nojalla julkisia.

Käytännössä yliopistojen HTK-päätökset toimitetaan vain asianosaisille, ja TENK-julkaisee omista HTK-päätöksistään lausuntolyhennelmät tutkimusyhteisöä lukuun ottamatta kaikki tunnistetiedot poistettuina.

Kirjoita vastaus tai kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *.

Anna vastaus numerona.