Ruusuja ja risuja Professoriliitolle – kiitos molemmista!
Kirjoittanut
Teija LaitinenProfessoriliitto suoritti keväällä laajan jäsenkyselyn, jossa toivottiin jäsenten näkemyksiä Tiede-lehdestä jäsenetuna ja samassa yhteydessä pyydettiin mahdollisia terveisiä liitolle. Kyselyyn vastasi ennätysmäärä jäseniä, 1 017 henkilöä, joista äidinkielenään suomea puhuvia oli 89 prosenttia, ruotsinkielisiä seitsemän prosenttia ja englantia työkielenään käyttäviä neljä prosenttia. Työelämässä edelleen olevia oli vastaajista 58 prosenttia, emeriti-jäseniä 40 prosenttia ja muu-vaihtoehdon valitsi kaksi prosenttia vastaajista. Kiitos kaikille vastanneille, saimme paljon jäsenten hyödyllisiä näkemyksiä työstettäväksi.
Kyselyyn vastattiin anonyymisti, joten vastaajia ei ole voitu tunnistaa eikä se ole ollut tarkoituskaan. Suora palaute on arvokasta hallitustyöskentelyn näkökulmasta ja harva professorijäsen käyttää yhteisissä tapaamisissa kallisarvoista lyhyttä aikaa palautteen antamiseen. Olemme kuitenkin hallituksessa käyneet läpi huolella kaikkien terveiset, ja jaan tässä muutamia saamiamme palautteita jäsenistölle tämän blogin muodossa. Kommentoikaa mieluusti, jos mieleenne tulee asioita, jotka jäsenkyselyssä jäivät taka-alalle!
Ensin niitä risuja. Toiveena oli toisaalta enemmän ja näkyvämpää tieteen edun ajamista, kun taas vastakkaisena näkemyksenä esitettiin toiveena enemmän perinteistä työmarkkinaedunvalvontaa ja vähemmän toimintaa tiedeorganisaationa, joita vastaajan mielestä Suomessa oli jo varsin paljon. Tällä kannalla olivat myös vastaajat, jotka kannustivat liittoa räväkämpään edunvalvontaan, mm. tuomaan esille ja julkisesti kritisoimaan joissakin yliopistoissa esiintyvää, yliopistolain hyvin valitettavasti mahdollistamaa vallan keskittymistä yliopistojen toimivalle johdolle, mistä seuraa vastaajan mukaan esimerkiksi mielivaltaista henkilöstöpolitiikkaa.
Osa vastaajista toivoi liitolta myös enemmän näkyvyyttä ja sitä kautta vaikutusvaltaa. Liiton edustajien toivottiin olevan aktiivisempia ja kantaaottavampia esimerkiksi yliopistolaisten ja opiskelijoiden toimeentuloon vaikuttavien leikkausten osalta. Joku vastaaja koki liiton toiminnan myös etäiseksi. Professori-nimikkeen käyttöön toivottiin myös enemmän valvontaa.
Kiitosta saivat puolestaan erityisesti liiton lainopillinen neuvonta ja liiton jäsenilleen tarjoama vakuutusturva. Samaten liiton koettiin olleen kiitettävän aktiivinen mm. tekijänoikeusasioissa sekä akateemisen henkilöstön kulttuuriseen ja taloudelliseen asemaan sekä merkitykseen liittyvissä kysymyksissä. Useat vastaajat eivät eritelleet mitään erityistä syytä, mutta olivat tyytyväisiä liiton tämänhetkiseen toimintaan erityisesti työsuhdeturvan ja edunvalvonnan osalta.
Pohdittavaksi tuli suoranaisia kehitysehdotuksiakin, joista tässä esimerkinomaisesti muutamia. Paikallisosastojen määrärahoille toivottiin korotusta yhteisen toiminnan parantamiseksi. Lisäksi toivottiin hyviä esitelmiä eri tieteenaloilta ja eri tieteenalojen kehityksestä. Osa esitetyistä ehdotuksista on jo toteutunutkin ja osaa työstetään jatkossa.
Aivan oma tarinansa on jäsentemme näkemykset Tiede-lehden tulevaisuudesta jäsenetuna. Niiden käsittely vaatisi oman bloginsa, niin paljon mielipiteitä tämä aihe kirvoitti puolesta ja vastaan. Summa summarum, jäsenten antama palaute on aina merkityksellistä ja ohjaa liiton toimintaa jäsenten haluamaan suuntaan. Vastauksenne antavat arvokasta osviittaa työskentelyyn 1.1.2025 aloittavalle uudelle valtuustolle ja hallitukselle.