T&K-rahoitusta tutkimuslaitoksille

Kirjoittanut

Tuija Gadd

Kommentit (0)

Vuosi 2025 on alkanut tutkimuslaitoksissa odottavissa ja toiveikkaissa tunnelmissa tutkimusrahoituksen suhteen, vaikka haasteita on monella laitoksella budjettirahoituksen vähentyessä. Kehysriihessä viime vuonna valtion tutkimuslaitokset saivat post doc -ohjelmaansa 40 miljoonan euron rahoituksen, jolla palkataan kahteentoista valtion tutkimuslaitokseen 85 tutkijatohtoria vuosina 2025–2028. Hallitusohjelman TKI-kirjauksissa hallitus sitoutuu nostamaan Suomen tutkimus- ja kehittämismenot (T&K) neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2030 mennessä, ja tähän vastaa osaltaan tutkimuslaitosten post doc -ohjelma.

T&K-rahoituksen lisäykset tulevat tarpeeseen varmasti kaikissa tutkimuslaitoksissa, sillä kotimaisen osaamispohjan vahvistaminen ja kansainvälisen TKI-yhteistyön lisääminen ovat keskeisiä tutkimuslaitosten yhteisiä toimenpiteitä lähivuosina. Rekrytointeja niin kotimaasta kuin kansainvälisesti on tehty osassa tutkimuslaitoksia, osa rekrytoinneista tehdään vasta tänä vuonna.

Tutkimuslaitokset vastaavat myös hallituksen tavoitteeseen lisätä kansainvälistä yhteistyötä. Tätä tehdään jo nyt sadoissa EU-rahoitteisissa tutkimushankkeissa. Business Finlandin raportin mukaan tutkimuslaitokset kotiuttivat Horisontti Eurooppa -tutkimusohjelmasta 229 miljoonaa euroa vuosina 2021–2024. Suomalaiset tutkimuslaitokset ovat kotiuttaneet Horisontti Euroopasta 26 % Suomen saannosta (19.8.2024), suhteellisesti huomattavasti enemmän kuin on niiden osuus Suomen T&K-menoista (<10 %). Hankkeisiin mukaan pääsy edellyttää omaa vastinrahoitusta, jota hallitus on sitoutunut lisäämään. EU-hankkeet ovat loistava mahdollisuus suomalaisille yrityksille ja tutkimusorganisaatioille päästä osaksi kansainvälistä kehitystyötä ja kasvattaa täällä tehtävän tutkimuksen ja kehitystyön määrää.

Euroopan turvallisuus- ja kilpailutilanne heijastuu myös tutkimuslaitoksiin, ja näin ollen osana valtion T&K-rahoitusta tutkimuslaitosten verkosto Tulanet* esittää rahoitettavaksi vuosille 2026–2027 yhteiskunnan turvallisuusstrategiaa tukevaa kokonaisturvallisuusteemaista T&K-ohjelmaa. Ohjelman tavoitteena on vahvistaa Suomen kokonaisturvallisuusjärjestelmää, yhteistyörakenteita, yhteiskunnan kriisinkestävyyttä ja hyvinvointia sekä luoda yrityksille T&K-lähtöisiä liiketoimintamahdollisuuksia.

Ohjelmassa tehtävä T&K-toiminta linkittyy tiiviisti tutkimuslaitosten kokonaisturvallisuuden asiantuntijarooleihin vahvistaen toiminnan tutkimusperustaisuutta ja poikkihallinnollista yhteistyötä. Ohjelma toteutetaan tutkimuslaitosten, hallinnon ja elinkeinoelämän yhteistyönä. Ohjelman tuottamat yhteistyömallit luovat pohjan resilienssin ja kokonaisturvallisuuden pitkäjänteiselle, poikkihallinnolliselle ja välittömästi yhteiskuntaa palvelevalle kehittämiselle.

T&K-rahoituksella tutkimuslaitokset pystyvät tekemään enemmän tutkimusta, ja se on niille erittäin tärkeää.

*Tulanet on valtion tutkimuslaitosten yhteenliittymä, johon kuuluu yksitoista tutkimuslaitosta: Geologian tutkimuskeskus (GTK), Ilmatieteen laitos (IL), Luonnonvarakeskus (Luke), Maanmittauslaitos (MML), Ruokavirasto, Suomen ympäristökeskus Syke, Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Työterveyslaitos (TTL), Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT) sekä, Ulkopoliittinen instituutti (UPI).

Kirjoita vastaus tai kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *.

Anna vastaus numerona.