Aktuellt

Professorsförbundets synpunkter till Kasvuriihi-projektets beredningsgrupp

Vetenskap, konst och bildning utgör grunden för välfärd och internationell konkurrenskraft. Om möjligheterna att utöva vetenskap i Finland inte är minst lika bra som i konkurrentländerna flyttar toppförmågorna utomlands och Finland utarmas såväl ekonomiskt som mentalt. Endast genom fri forskningsfinansiering är det möjligt att säkerställa att universiteten snabbt kan profilera sig inom sina egna specialområden…

Årets professor 2025 Heidi Kuusniemi förhindrar störningar vid satellitpositionering

Professorsförbundet har utsett Heidi Kuusniemi, professor i datavetenskap vid Vasa universitet, till Årets professor 2025. Valet offentliggjordes på förbundets evenemang Vetenskapsdagarna torsdagen den 9 januari 2025 i Helsingfors. Prissumman är 20 000 euro. Professor Heidi Kuusniemi är en internationellt känd och erkänd expert inom positioneringsteknik och satellitnavigering och hon har gjort betydande insatser inom rymdteknologi…

Professorsförbundets utlåtande till Kultur- och vetenskapsdelegationen om budgetpropositionen för 2025

Professorsförbundet tackar Finlands regering för att den satsat mot 4 procent av BNP i Finlands forsknings- och utvecklingsverksamhet. Statens satsningar på FUI-verksamhet möjliggör ekonomisk tillväxt och uppmuntrar företag att investera i innovationer och förnyelse av industrier. Professorskåren har deltagit och deltar i stor utsträckning i FoU-verksamhet vid sidan av grundforskning och utbildning. Satsningar på forskning,…

Professorsförbundets utlåtande om ändringar i lagen om Finlands Akademi

I utkastet till regeringsproposition föreslås att akademiprofessorer och akademiforskare inte längre ska nämnas i lagen om Finlands Akademi. Professorsförbundet påpekar att den tjänst som akademiprofessor som finansieras av Finlands Akademi har ökat i betydelse i och med införandet av tenure track system. Förbundet betonar att finansieringsinstrumenten för akademiprofessorer och akademiforskare även i fortsättningen ska tryggas…

Den akademiska friheten hotas i Norden – dags att handla

Nordiska rådet möts på Island som bäst. Rådet borde ta itu med en växande och viktig utmaning: hur den akademiska friheten kan skyddas. Norden har i flera årtionden utgjort en förebild i världen när man har skyddat akademiska institutioner mot politisk, kommersiell och ideologisk påverkan. Våra universitet har utgjort grogrunder för fritt och självständigt tänkande,…