Aktuellt

Professorsförbundets yttrande om förslaget till statsrådets nya förordning om forsknings- och innovationsrådet

Professorsförbundet understöder att forsknings- och innovationsrådet ges en starkare roll i såväl ledningen och samordnandet av forsknings- och innovationspolitiken som i uppföljningen och samordningen av verkställigheten av FoUI-finansieringslagen och finansieringsplanen på det sätt som anges i förslaget. Förbundet framhäver vikten av öppenhet och inkludering av forskarsamhället och intressentgrupper i beredningen av nationella strategiska beslut. Professorsförbundet…

Webbinarserie om finansieringsmodellen för universiteten i oktober–november 2023

Hösten 2023 ordnar Professorsförbundet en webbinarserie om finansieringsmodellen för universiteten. Tidpunkterna för webbinariet är 4.10, 11.10 och 10.11. Seriens webbinarier Yliopistojen rahoitus ja kannustimet (Universitetens finansiering och incitament)onsdag 4.10. kl.14–15Hannu Vartiainen, professor i mikroekonomisk teori, Helsingfors universitet OKM:n korkeakoulujen ohjauksen ja rahoitusmallin arvioinnin keskeiset tulokset (UKM:s centrala resultat från bedömningen av högskolornas styrning och finansieringsmodell)onsdag…

Praxis vid rekryteringen av professorer bör utvecklas

Arbetsdomstolen har i sin dom från den 1 juni (H45/2023) konstaterat att karriärvägssystemet tenure track i enstaka fall kan utgöra en i arbetsavtalslagen avsedd grundad anledning för att ingå ett arbetsavtal för viss tid. Systemet kan, enligt domstolen, således inte som sådant anses strida mot arbetsavtalslagen. Lagenligheten måste avgöras från fall till fall utifrån arbetslagstiftningens…

Professorsförbundets löneutredning 2022

Professorsförbundets löneutredning 2022 grundar sig på arbetsgivarens statistik om löner som betalats till universitetens full professorer, associate professorer och assistant professorer i september 2022 samt på forskningsinstitutens statistik om löner som betalats till professorer, forskningsprofessorer, tenure track-professorer och forskningsdirektörer. I september 2022 genomförde dessutom Focus Master Oy:s.

Löneförhöjningar inom universiteten tryggar successivt köpkraften

Det allmänna kollektivavtalet för universitet har godkänts av avtalsparterna. Avtalet träder i kraft 1.4.2023 och gäller fram till 31.3.2025. Det nya kollektivavtalet innehåller löneförhöjningar, men det har inte gjorts några andra ändringar i innehållet. ”I samhället råder ett brett samförstånd om vikten av forsknings-, utbildnings-, utvecklings- och innovationsverksamhet. Universiteten spelar en central roll i dess…

Professorsförbundets kommentarer om FoUI-arbetsgruppens mångåriga plan för finansieringen av forsknings- och utvecklingsverksamheten

Enligt Professorsförbundet har den mångåriga planen för finansieringen av forsknings- och utvecklingsverksamheten en central betydelse för att Finland ska uppnå sitt mål om att höja forsknings- och utvecklingsutgifterna till fyra procent av bruttonationalprodukten senast 2030. Lagen om statlig finansiering av forsknings- och utvecklingsverksamhet åren 2024–2030 koncentrerar de metoder som staten valt i hög grad till…

Årets professor 2023 är Aki Mikkola

Professorsförbundet har utsett Aki Mikkola, professor i maskinteknik vid LUT-universitetet, till Årets professor 2023. Valet offentliggjordes på förbundets evenemang Vetenskapsdagarna torsdagen den 12 januari 2023 i Helsingfors. Prissumman är 20 000 euro. ”Professor Ari Mikkola har på ett mycket förtjänstfullt sätt utvecklat den finska ingenjörsvetenskapen och teknologiindustrin och han har också flera gånger belönats för…

Professorskårens uppsägningsskydd bör förbättras genom lagändringar

Högsta domstolen har i sin dom från den 10 januari 2023 (S2021/66) ansett att Helsingfors universitet har kunnat välja om universitetet av ekonomiska orsaker och produktionsorsaker säger upp en fast anställd lektor som inom tenure track-systemet kallats till en tillfällig uppgift som biträdande professor inom växternas evolutionsbiologi eller den professor som sköter den ordinarie professuren…

Utredning kring de finländska universitetens instruktioner, ledning och demokrati ur de aktiva professorernas perspektiv

Jari Stenvall diskuterar i sin utredning vilken betydelse instruktionerna för universitetsförvaltningen har haft för professorernas påverkansmöjligheter ur ledningens och universitetsdemokratins perspektiv. Utredningen grundar sig på intervjuer med professorer vid olika universitet. Den är en fortsättning på Stenvalls instruktionsutredning där han gick igenom de finländska universitetens instruktioner och presenterade en övergripande bedömning av dem.