Professoriblogi

  • HTK-prosessi työntekijän näkökulmasta

    Kaikki tieteellinen tutkimus tulee tehdä hyvän tieteellisen käytännön (HTK) edellyttämällä tavalla. Mahdollinen hyvän tieteellisen käytännön loukkaus voi tulla ilmoituksesta tutkittavaksi menettelyssä, johon sisältyy julkisen vallan käyttöön viittaavia elementtejä. Julkisen vallan käytöstä tulee Suomen perustuslain hallinnon lainalaisuude…

    Julkaistut:
  • Professuurit, tohtorikoulutus ja akateeminen vapaus ammattikorkeakouluissa

    Vain yliopistoilla on nykylainsäädännön valossa oikeus nimittää professoreita ja kouluttaa tohtoreita. Tutkimuslaitoksissa voi olla tutkimusprofessoreita. Ammattikorkeakoulut ovat kuitenkin ajaneet muutosta. Arene järjesti viime syksynä laajan tilaisuuden, jonka tarkoituksena oli edistää ammattikorkeakoulujen tohtorikoulutusta ja professo…

    Julkaistut:
  • T&K-rahoitusta tutkimuslaitoksille

    Vuosi 2025 on alkanut tutkimuslaitoksissa odottavissa ja toiveikkaissa tunnelmissa tutkimusrahoituksen suhteen, vaikka haasteita on monella laitoksella budjettirahoituksen vähentyessä. Kehysriihessä viime vuonna valtion tutkimuslaitokset saivat post doc -ohjelmaansa 40 miljoonan euron rahoituksen, jolla palkataan kahteentoista valtion tut…

    Julkaistut:
  • Vastuullisen arvioinnin sudenkuopat

    Siihen nähden, kuinka paljon akateemisista rekrytointi- ja rahoituspäätöksistä sekä muista tutkijoita ja tutkimusyksikköjä koskevista arvioinneista keskustellaan epävirallisesti erilaisissa tapaamisissa ja sosiaalisessa mediassa, aiheesta on käyty yllättävän vähän julkista keskustelua (katso kuitenkin esim. Kekäleen, Pietilän ja Rintamäen…

    Julkaistut:
  • Rahoitus ja yhteistyö – avain tiedeperusteiseen talouskasvuun

    Tutkimusrahoituksen merkitys innovaatiokulttuurille Tutkimusrahoituksen puute on yksi akateemisen työn suurimmista epävarmuustekijöistä. Tämä ei koske ainoastaan yksittäisiä hankkeita, vaan vaikuttaa tutkijan koko urapolkuun ja kansalliseen innovaatiojärjestelmään. Urapolkujen epävarmuus ja riittämätön perusrahoitus heikentävät merkittävä…

    Julkaistut:
  • Miltä yliopisto näyttäisi ilman managerialismia?

    Yliopistojen uusliberalistinen ohjaus korostaa “ammattijohtamista”, jolla viitataan johtamiskoulutuksen saaneisiin henkilöihin. Monesti tämä luetaan niin, että se tekisi johtamiseen soveltumattomaksi professorit tai muut opetuksessa tai tutkimuksessa meriittinsä saaneet henkilöt. Taustalla on ajatus ammattijohtajasta keskittymässä ihmiste…

    Julkaistut: