Professoriblogi

  • Yhdysvaltalaisten professorien ongelmia, osa I

    Olen aiemmissa blogikirjoituksissani nostanut esiin yhdysvaltalaisen professorikunnan kattavan työsuhdeturvan verrattuna suomalaisiin kollegoihin. Yhdysvaltalaisten yliopistojen yleisesti omaksumat toimintatavat takaavat sikäläisille professoreille aidon akateemisen vapauden ainakin periaatteessa. Yhdysvallat ei kuitenkaan nykyisellään – …

    Julkaistut:
  • EU:n viides vapaus ei toteudu itsestään eikä heti – mitä se edellyttäisi meiltä ja liitoltamme?

    Jättäessäni Professoriliiton luottamustehtävät miltei vuosikymmenen piipahduksen jälkeen katson tarpeelliseksi kurkistaa tulevaan näköalapaikalta. Kirjoituksesta vastaan yksin minä – se ei vastaa kaikilta osiltaan liiton virallisia kantoja, eikä siitä tullut ilmeinen eikä lyhyt. Kurkistukseni on parhaimmillaankin tämänhetkinen ymmärryksen…

    Julkaistut:
  • Henkilökohtaista, paikallista, kansallista vai kansainvälistä edunvalvontaa?

    Professoriliiton monivuotisena aktiivijäsenenä olen saanut mahdollisuuden nähdä professorien työhön liittyviä haasteita ja niiden yllättävyyttä ja laajaa kirjoa monesta eri näkökulmasta. Nyt kun liiton vuosien 2026–2029 strategian uudistamistyö alkaa, on ehkä hyvä pohtia hetki niitä kokonaisuuksia, joiden parissa liitto toimii aktiivisest…

    Julkaistut:
  • Tilan politiikat yliopistossa

    Viimeaikainen keskustelu yliopistojen taloudesta ja toiminnasta on kohdistunut myös yliopistojen tiloihin, rakennusten käyttöön ja erityisesti tilavuokriin. Tiloilla on yliopistolaisille kuitenkin useita erilaisia merkityksiä, joiden havaitseminen on olennaista usein vahvojen reaktioiden ymmärtämiselle. Yliopistojen tilat eivät ole neutra…

    Julkaistut:
  • Kilpatutkijan elämää

    Olen usein pohtinut tutkijan uran vaatimuksia, erityisesti kurinalaisuutta ja järjestelmällisyyttä, ja todennut, että tutkijan elämä muistuttaa yllättävän paljon kilpaurheilijan elämää. Molemmilla urilla tarvitaan tahdonvoimaa, pitkäjänteisyyttä ja jatkuvaa kehittymistä. Myös tutkijalta vaaditaan kilpailuhenkeä – menestys rahoitushauissa …

    Julkaistut:
  • Yliopistoja ei saa unohtaa kilpailukykytalkoissa

    Hallituksen perustama Kasvuriihi-hanke puuttuu vihdoin talouskasvun suurimpaan ongelmaan Suomessa eli työn alhaiseen tuottavuuteen. Risto Murto on varmasti oikea henkilö vetämään tätä työryhmää, mutta sen kokoonpanossa on erittäin ohut edustus koulutus-, tiede- ja tutkimussektoreilta, jotka kuitenkin ovat työn tuottavuuden kasvattamisen k…

    Julkaistut: